Bu sayfada en sık karşılaştığımız soruları sizin için cevaplamaya çalıştık. Burada olmayan sorularınızı lütfen bize telefon ya da mail yolu ile ulaştırınız.

EHLİYET RAPORU

Evet, İstanbul Göz Hastanesi ehliyet raporu vermektedir. Bilgi ve randevu için çağrı merkezimize danışabilirsiniz.

EXCIMER LASER & LASIK

Excimer Laser için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Uygulama esnasında gözleriniz tamamen hissiz olduğundan oldukça konforlusunuzdur. LASIK, kısa bir iyileşme süreci gerektirdiğinden rahatsızlık da çok az olmaktadır. Birçok hastamız bize uygulamadan sonra gözlerinde yorgunluk hissi ve hafif kuruluk hissettiklerini söylerler.
Tüm refraktif işlemlerde anestetik damlalarla hastaların gözleri uyuşturulur. Cerrahlar kapak açıcıyı alt ve üst kapaklara yerleştirilerek göz kırpmayı ortadan kaldırır. Laser ışını görülemediğinden hastanın yanıp sönen kırmızı ışığa bakması istenir. Laseri ancak sesi ile farkedersiniz.
Hızlı bir görme iyileşmesi açısından LASIK bir çok hastada aynı anda yapılabilir.
Sağlıklı kornealara sahip ve 18 yaşın üstünde olmak LASIK uygulamasında en önemli kriterlerdir. Eğer gözlük reçetelerinizde son yıllarda belirgin bir değişiklik varsa, tıbbi tedavi gerektiren bir hastalık söz konusu ise LASIK için doğru bir aday olmayabilirsiniz. İSTANBUL GÖZ HASTANESİ "LASIK" birimine 444 44 34'ten ulaşabilirsiniz.
Ameliyattan sonra 1.gün, 3. gün ve 1. ay kontrolü sağlanır.
Yumuşak kontakt lensler muayeneden 1 hafta önce, sert yada gaz geçirgen lensler ise 4 hafta önce çıkarılmış olmalıdır.
iLASIK ve LASIK tam bir görmeyi garanti etmez,fakat birçok hasta cerrahi sonrası kontakt lens yada gözlükten daha iyi görecektir. Bazı hastalar kendi konforları için, ihtiyaçlarından yada istedikleri için bunlar olmadan da görebildikleri halde kullanmak isteyebilirler. 40 yaşın üstündeki hastalarda yakını görmek ve dikiş, okuma gibi detayları daha iyi görme adına gözlük ihtiyacı olabilir.
Hayır. Cerrahi işlemin yapıldığı gün bir sürücü belirlenmelidir. Bir çok hasta bir gün sonrası araba kullanabilir.

LASIK cerrahisi için araştırmaya başladığınızda tıpkı bir çok şey gibi neyi almak için ne ödediğiniz aklınızda olmalıdır. Son derece düşük fiyatlarla, bazı birimlerde kalite genellikle düşüktür. Bir çok vakada verilen fiyat size fatura edilen ile uyuşmayacaktır. Düşük fiyat demek yüksek hacim demektir. İndirim merkezleri kazanç sağlamak için oluşturulmuştur. Düşük fiyat; ekip, alet ve bunun gibi bir çok önemli noktada ekonomik kısıntıyı gerektirir.

İSTANBUL GÖZ HASTANESİ LASIK doktorları kaliteli göz tedavisi konusunda önderliği temsil ederler. Her bir kişi tek bir aday gibi birebir görüşme,operasyon öncesi ve sonrası muayene olarak tedavi edilir. Size uygulanan cerrahi girişim için yüksek bir bedel yoktur. Başlangıç testleri ve cerrahi sonrası bakım ve bunun sonrasında gerektirecek her türlü uygulama bir yıl için geçerlidir. Sizin konfor ve güvenliğiniz bizim birinci önceliğimizdir.

Eğer refraktif cerrahi ile ilgileniyorsanız, ikinci adımınız göz doktorunuzla bu tedaviye uygun olup olmadığınızı anlamaya yönelik bir görüşme talebi yapmak olmalıdır.

Bir çok hasta LASIK'ten sonra hafif bir rahatsızlık hissedebilir ve iyileştirmeye yardımcı olması için uyumaları önerilir. LASIK'ten 1 gün sonra birçok hasta normal günlük aktivitesine kolaylıkla başlayabilir. Gözlerinizin iyileşmesine yardımcı olmak adına birkaç basit kısıtlama önerilebilir:

  • 3 hafta kadar gözlerinizi ovalayarak kaşımayın,
  • 2 hafta göz kapağı makyajı yapmayın,
  • 1 hafta havuz, deniz ve kaplıcaya girmeyin,
  • Spor yapıyorsanız gözlerinizi korumak için göz koruyucu kapaklarınızı kullanabilirsiniz.

GÖZ TANSİYONU (GLOKOM)

Glokom, gözün iç basıncının görme sinirine zarar verecek kadar yükseldiği bir göz hastalığıdır. Bu basınç, göz içi sıvısının dolaşımındaki bozukluk sebebiyle ortaya çıkar. Glokom, körlük sebeplerinin başında gelir.

Glokom sıklıkla 40 yaş üzerinde görülsede bebeklerde de göz tansiyonunu görmek nadiren mümkündür. Hastalığın genetik yatkınlığı vardır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte glokom riski artmaktadır. En önemli risk faktörleri aşağıdaki gibidir.

  • Yaş
  • Miyopi
  • Ailede glokom hikayesi
  • Geçirilmiş göz yaralanmaları
Göz sıvısı (hümör aköz) göz içinde üretilir ve gözün akı ile saydam korneanın birleştiği yerin hemen arkasındaki ön kamara açısından drene olur. Bu açı daralır yada tıkanır ise, akım bozulur. Göz sıvısı üretilmeye devam ettikçe basınç artar.
Görme siniri görme bilgilerini beyne nakleder. Glokom görme sinir liflerini tahrib ederek kör noktalar meydana gelmesine sebep olur. Görme siniri ancak ileri derecede tahrib olduğunda bu kör noktaların farkına varılır. Bu sebeple erken teşhis ve tedavi önemlidir. Tedavi edilmediğinde, glokom görmeye zarar verir. Göz içi basıncının artması gözün gören tabakasını besleyen kan damarlarında daralmaya sebep olabilir. Kanla beslenmenin azalmasıyla görme sinir hücreleri ölür ve görme kaybıyla sonuçlanır. Hastalık ilerledikçe daha fazla sinir hücreleri ölür ve görüş alanı daralır. Kontrol altına alınmazsa bu durum tam körlüğe sebep olabilir.
Genellikle anlayamazsınız. Vakaların çoğunda ilerleme aylar hatta yıllar içinde olur. Bir çok vaka belirti vermez. Siz farkına varmadan yavaş yavaş görmeniz kaybolur. Bazı kişilerde zayıf belirtiler vardır. İlerlemiş göz tansiyonu belirtileri arasında karanlık mekanlarda görme zorluğu, kenarları görememe ve bulanık görme sayılabilir. Işık etrafında hareler, baş ağrısı ve göz ağrısı da olabilir.
Tonometre denilen cihaz ile göz tansiyonunuz kolay ve ağrısız olarak ölçülür. Doktorunuz ayrıca gözün arkasını muayene ederek görme sinirini inceler. Görme sinirinin fonksiyonunu değerlendirmek için görme alanı tetkiki de gereklidir. Bunun dışında görme sinir tabakasının kalınlığını inceleyen tetkikler de vardır.
Glokom genellikle göz damlaları ile tedavi edilir. İlaç tedavisinin görme sinirini korumadığına karar verilirse Göz Tansiyonu Ameliyatı (glokom ameliyatı) zaman geçirmeden yapılmalıdır.
Maalesef glokoma bağlı görme kaybı kalıcıdır ve geri dönmez. Bu sebeple düzenli göz muayenesi çok önem taşır.
Hayır, fakat erken teşhis ve tedavi oluşacak görme siniri hasarı ve görme kaybını azaltmanın en iyi yoludur. Eğer ailenizde glokom hikayesi mevcutsa, her yıl mutlaka muayene olmanız yeterlidir.

KATARAKT (FAKO)

Gözün renkli kısmı irisin arkasındaki bir oluşum olan lensin şeffaflığını kaybetmesidir. Bir fotoğraf makinesindeki mercek gibi, gözün merceği de ışık ışınlarını kırarak görüntünün retinada odaklaşmasını sağlar. Göz merceğinde kesifleşme başlarsa görme azalır. Bulanık görmeye ek olarak kataraktın diğer semptomları parlama, hayalet görüntüler ile çok aydınlık veya çok karanlıkta görmenin azalmasıdır.

ABD gibi gelişmiş ülkelerde katarakt genellikle yaşa bağlı olarak oluşur. Katarakt oluşumuna etki eden diğer faktörler genetik, uzun süreli steroid damla kullanımı veya daha önceden geçirilmiş göz ameliyatı, yaralanması ya da iltihabını içerir. kataraktların ikincil olarak oluşması, bazen kümülatif hayat boyu ultraviole (UV) ışığına maruz kalmaya bağlı olabilir. Buna karşılık ultravioleyi bloke eden gözlük camları kullanımının, katarakt oluşumunu engellediği ya da yavaşlattığı gösterilememiştir. (Diğer yandan ultravioleyi bloke eden gözlük camları kullanımının zararlı olduğunu gösteren bir ispat da yoktur).

Katarakt oluşumunu engelleyen ya da yavaşlatan bir cam kullanımı, ilaç tedavisi, egzersiz ya da perhiz yoktur.

Katarakt cerrahisinin zamanlaması kişinin görme ihtiyaçlarına göre geniş bir dağılım gösterir. Mesleki açıdan çok iyi görme ihtiyacı olan bir kişinin (ör. pilot) katarakt ameliyatı, çok fazla araba kullanmayan veya çok okumayan bir daha yaşlı kişiye göre daha erken bir safhada yapılır. Katarakt cerrahisi, görme günlük ya da mesleki gereksinimleri engelleyecek seviyede azaldığı ve göz doktoru katarakt cerrahisinin görmeyi yeterince artıracağına karar verdiği zaman yapılabilir. Çok erken safhada ameliyat etmek önerilmediği gibi, kataraktın ileri derecelere kadar “olgunlaşmasını” beklemek de doğru değildir. Diğer taraftan kişi ameliyat olmayı istemez ise, cerrahiyi ileriye atmak da göze çoğunlukla zarar vermez.
İlerlemiş kataraktlarda görme çok azalmış olmasına rağmen, katarakt cerrahisi uygulandıktan sonra görme geri gelir.
Katarakt cerrahi olarak alındıktan sonra , gözde odaklamayı sağlayan doğal mercek kalmamış olur. Bu odaklama göz içi lensi olarak bilinen plastik bir implant konularak sağlanır. Bazen böyle bir implant konulmaz. Bu durumda görme kontakt lensler ya da kalın camlı gözlükler ile düzeltilir. Nadiren katarakt cerrahisi sırasında göz içi lensi yerleştirilemez ise , daha sonraki bir tarihte ikinci bir cerrahi işlem ile yerleştirilebilir.
Cerrahınız gözün büyüklüğünü ölçen ve implantın kırıcı gücünü belirleyen Ultrason veya A-scan adı verilen basit ve ağrısız bir test uygular.
Katarakt cerrahisi sonrasında, göz tümüyle iyileşene kadar gözün tam ve sonuç gözlük reçetesini belirlemek mümkün değildir. Lens implantasyonu gözün kırıcılığının % 80 ile 90’ını sağlar, bu nedenle ameliyat sonrasında gözlüksüz görme de sıklıkla oldukça iyidir. Ulaşılabilir en iyi görme için ise sıklıkla, optik düzeltmenin ortalama kalınlıklardaki camlar ile yapılması gerekir. Uzak görme ve okuma için en net görmeyi sağlamak için genellikle bifokal gözlükler gerekir. Gözlük reçetesi ameliyattan altı ile sekiz hafta sonra yazılır.
Tam bir göz muayenesi yapılır. Göz doktorunuz ameliyat hakkında bilgi verir ve varsa sorularınızı cevaplandırır. Ameliyat olmak istiyorsanız, bir ameliyat tarihi belirlenir ve ultrason testi için gün verilir. Dahiliye doktorunuz ya da aile doktorunuza bir check up için muayene olmanız istenir, ya da yakında yapılmış bir muayenenin sonuçları istenir. Yaşlı hastalarımızdan ayrıca bir EKG ve basit laboratuar tetkikleri isteyebiliriz. Ameliyattan önceki gece, gece yarısından itibaren bir şey yiyip içmemeniz istenecektir. Cerrahi öncesi gece dinlenmek ve iyi uyumakta yarar vardır.
Cerrahi normal şartlarda damla anestezisi ile yapılır. Kendinizi daha gevşemiş ve rahat hissedebilmeniz için bir anestezi uzmanı intravenöz olarak (damardan) hafif sedasyon verecektir.
Katarakt cerrahisinin % 98’i ayakta yapılır. Girişten hastaneden ayrılışa kadar tüm işlemler yaklaşık iki saatte tamamlanır.
Sedasyonun etkisi geçtikten sonraki 24 saat boyunca biraz sersemlemiş olacaksınız. Bu nedenle ameliyat günü size eve kadar ve evde eşlik etmek üzere bir akraba ya da arkadaşınıza rica etmeniz uygun olur. Çoğu hasta hiçbir ağrı hissetmez. Eğer rahatsızlık olursa, genellikle hafiftir ve ağrıkesiciler ile kontrol altına alınabilir. Ameliyat sonrası ilk günlerde sıklıkla batma ve hassasiyet olacaktır. Görmeniz ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca bulanık olabilir, arkasından devamlı artacaktır.
Görmeyi azaltacak başka bir faktör yok ise, katarakt cerrahisi sonrası görmenin artma olasılığı % 90 ile 99 arasındadır.
Hafif aktiviteleri hemen yapabilirsiniz. Okuma, televizyon seyretme, uyuma, yürüme ve yemek yemede kısıtlama yoktur. Birinci günden sonra, vücudu zorlamayan orta derecede aktiviteleri yapabilirsiniz. Altıncı haftadan sonra aktif yaşamınıza geri dönebilirsiniz.
İşin tipine göre değişir. Öncelikli olarak bir masa başı işi ise, cerrahiden 3-5 gün sonra işe başlayabilirsiniz. Daha ağır işler için birkaç hafta beklenmelidir.
Gözünüzü ovalamayınız, ani hareket etmeyiniz, darbe almamaya dikkat ediniz.
Birinci ve üçüncü günlerde kontrole gelmeniz gerekmektedir.
Bir ay sonra ücretli gözlük muayenesine gelmeniz gerekmektedir.

Yaklaşık üç hafta boyunca kullanacağınız ilaçlar sizlere doktorunuz tarafından reçete edilerek anlatılacaktır.

Ameliyat olduktan bir gün sonra gözlerinizi açabilirsiniz.
Ameliyattan on beş gün sonra denize girebilirsiniz.
Ameliyattan on beş gün sonra kaplıcalara gidebilirsiniz.
Katarakt genellikle çıplak göz ile görülemez. Bir göz doktoru ilaçla göz bebeğini genişletip özel bir mikroskop ile muayene ederek kataraktın olup olmadığına karar verir.

KONTAKT LENS

  • Nesneleri gerçek boyutlarında gösterir.
  • Daha iyi ve geniş görüş alanı sağlar.
  • Buğulanma yapmaz.
  • Spor ve aktivitelerin rahat ,kısıtlanmadan yapılmasını sağlar.
Lenslerinizin (aylık yada yıllık) kullanım süresini geçirdiyseniz, lenslerin optik düzenlemelerinde bozulma oluştuğundan lens ile görüş iyi olmayacaktır. Gelişim çağında iseniz gözlerinizin numarasında artış olabilir. Lensin kendisinde; madde, protein birikimi gibi lensin yapısını bozan bir durum oluşmuş olabilir.
Lensin göz üzerinde oturduğu tabaka, beslenmesini havadaki oksijenden sağlamaktadır. Lens kullanımı oksijenin bir kısmının göze geçişimini engellemektedir. Gündüz saatlerinde bundan rahatsız olmayan göz uyuma sırasında,kapakların kapalı olması nedeniyle daha az oksijen alacağı için, lensin gece de gözde kalması, kısa bir süre sonra gözlerde lense karşı tahammülsüzlük ve kızarıklıklar oluşturacaktır.
Doktorunuzun önerdiği kaydırıcı ve nemlendirici bir solüsyon damlatarak lensin hareketliliğini sağlayıp sonra çıkartmalısınız.
Lenslerinizi çıkartın. Şikayetleriniz geçiyorsa lenslerinizde hasarlanma kir ve yabancı cisim olup olmadığını kontrol edin. Böyle bir durumda bu lensi atıp yeni bir lens takınız. Yeni lens ile de sorunlarınız devam ediyorsa lensi çıkarıp doktorunuza müracaat ediniz.
Göze iyi uygulanmış bir lens gözde ne çok hareket etmelidir ne de tamamen hareketsiz olmalıdır. Uygulama hatası olabilir. Doktorunuza müracaat ediniz.
Günümüzde kontakt lensler son derece yumuşak, ince ve esnektir – bundan daha da önemlisi nemliliklerini koruyabilmektedirler. Kontakt lensin yapıldığı materyal ve tasarımı lensin gözünüze mükemmel uyum sağlamasına olanak tanır. Aslında kontakt lenslerinizin sağlayacağı rahatlık sayesinde, gözünüzde hiç kontakt lens yokmuş gibi hissedersiniz.
Kontakt lenslerin kendileri enfeksiyon oluşturmaz. Enfeksiyonları başlatan, kirli bir kontakt lensin yüzeyindeki mikroplardır. Gerekli hijyen kurallarına uyulmaması yada lensin uygun koşullarda kullanılmaması bu tür sorunlara yol açabilmektedir. Göz doktorunuzun talimatlarına uyar ve lenslerinizin bakımını düzenli olarak yaparsanız lens kullanmanın rahatlığına herhangi aksaklıkla karşılaşmadan devam edebilirsiniz.
Kontakt lenslerin yapıldığı materyaller biyolojik olarak uyumludur, en üst düzey rahatlık için gözünüzün şekline uyacak bir tasarım ile üretilirler.
Sağlıklı gözler için belli miktarda oksijenin gözün ön penceresi durumundaki korneaya ulaşması gerekir. Dolayısıyla havadaki oksijenin kontakt lenslerinizden geçmesi gerekir, kontakt lenslerinizde yapıldığı materyaller sayesinde bunu en sağlıklı şekilde karşılayabilmektedir.
Hayır, bir kontakt lensin gözün arkasına sıkışması mümkün değildir. Kontakt lens, sadece gözün ön bölümünde ya da yerinden oynaması durumunda göz kapağının altında durabilir.
Modern dizaynları sayesinde, doğru takıldığı takdirde, yumuşak kontakt lenslerin gözden düşmesi neredeyse imkansızdır. Bu nedenle kontakt lens kullanırken her tür sporu yapabilirsiniz. Kontakt lensin gözün üzerinde durması, lensin çapına bağlıdır. “Sert” kontakt lensler, çapları daha küçük olduğu için yerinden oynamaya daha yatkın olsalar da, yumuşak kontakt lenslerin gözden düşmesi mümkün değildir. Bu durum nadiren gözün aşırı ovalanması sonucu ortaya çıkabilir.
Lenslerinizi mikroplardan arındırmanın ve temizlemenin en iyi yolu lensleri ovalayarak temizledikten sonra gece boyunca solüsyonun içinde bekletmektir. Ayrıca, her zaman kontakt lens bakım solüsyonunun üzerinde yazan talimatlara uyun.
Yapabilirsiniz! Yapmanız gereken tek şey işlemleri uygun sırayla gerçekleştirmeniz: Konktakt lensleri makyaj yapmadan önce takın ve makyajınızı silmeden önce çıkarın. Ayrıca saç spreyi gibi püskürtmeli maddeler kullanacağınız zaman, spreyin lenslerinizin üzerine yapışmasını önlemek için gözlerinizi her zaman kapalı tutmayı unutmayın.
Renkli kontakt lenslerin numaralı ve numarasız olanları mevcuttur. Numarasız da olsalar renkli kontakt lensler de medikal cihazlar kategorisine girdiğinden bir göz doktoru tarafında uygulanmalı ve reçete edilmelidir.
Bu doğru değildir. Aslında kontakt lensler arasında pek çok farklılık vardır – farklı tasarımlar, farklı materyaller. Bunu yanı sıra, kontakt lensler kullanım sürelerine de sahiptirler. Gün boyunca kullanılan kontakt lensler, gece boyunca uyurken de takılabilen kontakt lensler ve her gün değiştirilen günlük kullan-at kontakt lensler diye farklılık gösterirler.
Kontakt lensler doğrudan kornea üzerine yerleşir ve bu nedenle görmeyi, gözlükteki gibi gözden 1-2 cm uzakta değil, doğrudan gözün üzerinde düzeltirler. Bu nedenle, kontakt lensler gözlüklere göre daha iyi görme sağlarlar.
Astigmatizm artık kontakt lens kullanımı için engel değildir ve siz de kontakt lenslerin sağladığı tüm özgürlüğün keyfini çıkarabilirsiniz.
Okurken fazladan yardım için okuma gözlüğüne ihtiyaç duymaya presbiyopi adı verilir. Presbiyopiyi kontakt lenlserle düzeltmenin çeşitli yoları vardır. Bunlardan biri “ monovizyon” olarak adlandırılan tekniktir. Bu teknikte, göz dokturunuz görmenizi düzeltmek için her iki gözde farklı lensler kullanacaktır. Bunu yanı sıra, presbiyopik hastalar için “bifocal” ya da “multifocal” olarak adlandırılan özel kontakt lensler bulunmaktadır.
Kontakt lens kullanımı için yaş sınırı yoktur, çocuklar da yetişkinler gibi lens kullanabilirler. Araştırmalar, göz kusuru bulunan çocukların 8 yaşından itibaren kontakt lens kullanımı ve bakımı için gerekli beceri ve duyarlılığa sahip olduklarını göstermektedir. Her yaştaki insan kontakt lensin sağladığı faydalardan yararlanabilir. Yaşı ilerleyen çok sayıda kişi uzak ve yakın görmeyi aynı anda düzelten kontakt lensleri kullanmaktadırlar.