Excimer Laser
EXCIMER LASER NEDİR?
Argon-florid gaz karışımının elektrikle uyarılması ile elde edilen, 193 nm dalga boyutuna sahip UV lazerdir. 25 yılı aşkın bir süredir kırma kusurlarının tedavisinde kullanılmaktadır. İnanılması güç bir hassasiyete sahiptir.
KİMLER LAZER TEDAVİSİNDEN FAYDALANABİLİR?
18–60 yaş arası bazı sistemik hastalığı (diabet - romatizma vb.) ve kronik göz hastalığı (glokom vb) olmayan, 12 dereceye kadar miyoplar, 6 dereceye kadar hipermetroplar ve 6 dereceye kadar astigmatlar bu tedaviden yararlanabilir.
GÖZLERİMİN UYGUN OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Detaylı Göz Muayenesi: Görme dereceniz, göz bozukluğunuzun tespiti, göz tansiyonu ölçümü, biyomikroskopik inceleme yapılır. Ardından göz bebekleri damla ile büyütülüp göz numaraları damlalı olarak tekrar belirlenir ve ayrıntılı olarak göz dibi (retina damar yapısı ve göz sinirleri) muayenesi yapılır.
Muayenede damla ile göz bebekleri büyütüleceğinden, ışıktan rahatsızlık ve görmede bulanıklık olabilir ve 24 saat sürebilir. Otomobil kullanacakların bu durumu dikkate almaları gerekmektedir.
Tetkikler: Detaylı göz muayenesine ek olarak korneal topografi, pakimetri, Epitel Kalınlık Haritası ve pupillometre yapılır. Bu tetkiklerle kornea tabakasının şekli ve kalınlığı değerlendirilir.
Topografi: Sirius, Orbscan ve Gallei tetkikleri ile ayrıntılı olarak gözün kornea tabakasının topografik haritası belirlenir.
Sirius Topografi Görüntüsü
Gallei Topografi Görüntüsü
Pakimetri: Kornea kalınlığının ölçümü yapılır. Kornea kalınlığı, uygulanacak cerrahi yöntemin belirlenmesi açısından son derece önemlidir.
Pupillometri: Göz bebeğinin çapının ölçülmesi işlemidir. Gözbebeği ışık şiddetine göre büyüyüp küçülür ve bazı kişilerde yapısal olarak gözbebeği daha geniştir. Özellikle bu kişilerde tedavinin bu ölçüme göre planlanması lazer sonrası ışık parlaması, görüntüde dağılma, gece görüş problemleri ve halo gibi istenmeyen durumları önlemeye yöneliktir.
MUAYENEYE GELMEDEN ÖNCE NE YAPMALIYIM?
Yumuşak lens kullananlar 1 hafta, gaz geçirgen yarı sert lens kullananlar 3 hafta öncesinden lenslerini bırakmalıdırlar.
HER GÖZ FARKLIDIR INTRALASE İLE BIÇAKSIZ LAZER TEKNOLOJİSİYLE EXCİMER LASER TEDAVİSİ
INTRALASE ile Excimer Laser (Gözlükten Kurtulma) Tedavisi Nasıl Yapılır?
1. Adım: (3 boyutlu) kornea haritasının oluşturulması:
Kornea tabakası da tıpkı parmak izleri gibi kişiye özeldir. Kornea topografisi cihazı ile hızlı ve güvenli şekilde gözlerinizin size özgü özellikleri belirlenir; üç boyutlu haritası çıkartılır. Bu yalnızca gözünüzün dış yüzeyinin değil, gözünüzün ışığı nasıl yönlendirdiğinin de detaylı bir haritasıdır.
2. Adım: Korneada kapak (korneal flep) oluşturulması:
Geleneksel yöntemde kornea kapağı oluşturmak için el ile bıçak kullanılarak dairesel bir kesi yapılır. Intralase cihazı ile ise bu işlem minik, kusursuz lazer atışlarıyla, yani gözünüze temas olmaksızın, tamamen lazer ile yapılır. Kapak oluşturulurken önceki adımda oluşturulan 3D kornea haritası verileri kullanılır, bu sayede gözün yapısına en uygun konumda ve en uygun şekilde kapak (flep) oluşturulur.
3. Adım: Wavefront güdümlü Excimer Laser tedavisi:
Intralase ile yapılan kapak kaldırma işleminden sonra, lazer işlemi uygulanarak kornea yeniden şekillendirilir.
Neden Intralase LASIK?
- Tamamen bilgisayar kontrollü cihazlarla yapıldığı için güvenlidir.
- İnce korneaya sahip hastalara da uygulanabilir.
- Yüksek görme kusuruna sahip hastalara uygulanabilir.
- Astigmatik düzeltme olanağı sağlar.
- Korne kapağı (korneal flep) komplikasyonu olasılıklarını en aza indirger.
- Tedavi dakikalar içinde tamamlanır.
- Ağrısız ve acısız bir işlemdir.
- Çoğu hasta görmelerindeki düzelmeyi tedaviden hemen sonra farkeder.
- İyileşme hızlıdır.
LASIK (Lazer In-situ Keratomileusis) NASIL UYGULANIR?
Korneadan (gözün en önünde yer alan saydam doku) yaklaşık 160 mikron kalınlığında ince bir tabaka (flep) kaldırılır. Alttaki katman Excimer Lazer yardımıyla yeniden şekillendirilir. Bu tabakanın (flep) kaldırılması yapılan düzeltmenin kalıcılığı ve hızlı iyileşme sağlanması açısından önemlidir.
Flep Kaldırılması
Lazer Uygulanması
Flep Kapatılması
OPERASYON SONRASI NELER OLUYOR?
4–5 saat süre ile gözlerde yanma, sulanma ve bulanık görme normaldir. 1–2 saatte bir verilen damlalar kullanılır. Ertesi gün 5 dakikalık bir kontrol sonrası hastalar günlük işlerine dönebilmektedirler.
AMELİYATTAN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Operasyonun ertesi günü göze sabun şampuan kaçırmadan banyo yapmak, yüz yıkamak (gözleri kapalı tutarak) serbesttir. 3 hafta süre ile havuz-denize girmemeli, 2 hafta süre ile göz makyajı yapılmamalıdır. Gözleri ovalayıp kaşımaktan kaçınılmalıdır.
TRANS PRK (NO TOUCH LAZER) – GÖZE TEMAS OLMADAN YAPILAN LAZER TEDAVİSİ
No Touch Lazer tedavisi ile miyop ve astigmat tedavisi göze dokunmadan yapılır.
No Touch Lazer Tedavisi Kimlere uygulanabilir?
Özellikle düşük dereceli miyop ve miyop astigmatlarda çok başarılıdır. Özellikle korneası ince olan hastalarda kornea biyomekaniğini daha iyi koruduğu için No Touch laser tercih edilir.
Yapılacak detaylı muayene sonucunda göz yapısı doktor tarafından ameliyata uygun bulunan kişilere No Touch Lazer tedavisi uygulanabilir.
Daha yüksek numaralar ve hipermetroplarda Femto lasık tedavisi yapılmalıdır.
No touch lazer tedavisi olanların ileride başka göz operasyonları ( katarakt, akıllı lens) geçirmesinde sakınca yoktur.
No Touch Lazer Tedavi nasıl yapılıyor?
No Touch Laser tedavi işlemine, göze anestetik damla damlatılarak başlanır ve uygulama sırasında hasta herhangi bir ağrı-acı hissetmez. Tedavi esnasında göze herhangi bir cihaz teması olmaz, lazer cihazından çıkan ışınlarla göze doğrudan tedavi yapılır. Lasık tedavisindeki gibi flep kaldırılmaz. Hastanın tek yapması gereken lazer cihazından çıkan ışığa bakmaktır. İşlem saniyeler içerisinde her iki göze için de aynı seansta işlem yapılarak tamamlanır.
Özellikle riskli, travma olabilecek spor yapanlarda tercih edilebilir.
İyileşme Süreci Nasıldır?
Tedaviden sonra gözlerin kapatılması gerekmez, tedavi sonrası her iki gözüne iyileşme sürecinin hızlanması amacıyla kontakt lens takılır, Ortalama ameliyat sonrası hasta 30 dk dinlendikten sonra iki gözünü de açık tutarak evine gidebilir. Bu süreçte hastanın gözünü UV (güneşten ) koruması için koruyucu bir güneş gözlüğü getirmesi söylenir. Hasta taburcu olduktan sonra 3-4 gün gözlerde batma, yanma, kızarma, ışıktan rahatsız olma gibi yakınmaları gelişir. Hasta ertesi gün kontrol edilir, sonrasında 4. Gün kontrolünde gözlerde bulunan kontakt lensler alınır ve hasta günlük hayatına döner ve ekranlı araçları (TV, bilgisayar) kullanabilir.
Notouch lazer iyileşme süreci ilerledikçe, hastanın sağlıklı görme seviyesinde de artış olacaktır. Bu süreç yaklaşık olarak 1 ayı bulabilmektedir.
Neden No Touch Lazer?
- Kornea biyomekaniğini çok iyi korur.
- İki göze tek seansta operasyon yapılır.
- Tedavi sonrası gözler kapatılmaz.
- Gözden herhangi bir tabaka kaldırılmaz
- Operasyon sonrası PRK yöntemine göre daha hızlı iyileşme görülür.
- İnce korneası olanlarda özellikle tercih edilir.
- Miyop ve astigmat hastalarına uygulanabilir.
LAZER TEDAVİSİNE UYGUN OLMAYAN DURUMLARDA ALTERNATİF TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Çeşitli sebeplerle lazer tedavisi olamayacak hastalar için fakik göz içi lensi, ICL, Toric ICL, refraktif lens değişimi, RK, Corneal Cross Lİnking (CCL), INTACS gibi tedavi alternatifleri bulunmaktadır.
Toric ICL
Fakik Göz İçi Lensi
ICL (Implantable Contact Lens) – TORIC ICL
ICL ve Torik ICL lazer tedavisinin uygulanamayacağı durumlarda kullanılabilir. Örneğin; ICL orta ile yüksek derecede miyop ve hipermetrop gözlere, Toric ICL ise miyop astigmat gözlere uygulanır. Kornea tabakasının ince olması ve göz kuruluğu olan kişilerde de tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
Torik ICL küçük ve yumuşak olduğu için, gözün ön kısmında bulunan korneada küçük bir insizyon açılarak birkaç saniye içerisinde ağrısız olarak göz içine enjekte edilecek biçimde katlanabilir. Enjekte edildikten sonra Torik ICL iris ve doğal lens arasındaki sıvıda gereken pozisyonu alır. Lens vücut tarafından kolayca kabul edilir.
FAKİK IOL
Kırma kusuru Excimer Lazer ile düzeltilemeyecek kadar yüksek olan kişilerde (8 ile 25 numara arası miyoplar ve 6 ile 13 numara arası hipermetroplar) ve ince korneası olanlarda göz içine numaralı suni mercek yerleştirilerek kırma kusuru düzeltilir. Yerleştirilen suni mercek saydamdır, ömür boyu göz içinde kalır, hasta tarafından hissedilmez ve dışarıdan görülmez. Operasyon süresi 15–20 dakika kadardır ve aynı anda iki göze yapılmaz. Operasyon genç hastalarda genellikle genel anestezi altında, daha ileriki yaşlarda ise lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Operasyon sonrasında 1 gün göz kapatılır. Ertesi gün hasta net görmeye başlamaktadır.
CORNEAL CROSS LINKING (Moleküler Düzeyde Çapraz Bağlama)
Bu tedavi dünyada ilk defa İsviçre’de Prof. Theo Seiler ve ekibi tarafından uygulanmıştır. UV - Cross Linking ameliyatının UVA ışığı ve Riboflavin kullanılarak korneanın kollajen moleküllerine etki edip, kornea mekaniğini arttırarak keratokonus hastalığındaki ilerlemeyi durdurabileceği düşünülmektedir. Yapılan çalışmalarda hastalığın ilerlemesinde durma, kornea kurvaturunda ortalama 2 d lik düzelme saptanmıştır. Yapılan çalışmalarda yan etki saptanmamıştır.
CORNEAL CROSS LINKING (Moleküler Düzeyde Çapraz Bağlama) tedavisi nasıl uygulanır?
Bu tedavinin uygulanabilmesi için hastalığın ilerleyici olduğunun tespit edilmesi önemlidir. Yapılan ayrıntılı tetkikler sonucunda hastalığınızın progresif olduğu ortaya konur ardından uygun olan olgulara tedavi uygulanır. İşlem öncesi topikal anestezik damla ile göz uyuşturulur. Topikal anestezik damla sonrasında künt bir spatül ile kornea epiteli kaldırılır. Riboflavin solüsyonu epiteli kaldırılmış kornea üzerine 5 dakika ara ile 2’şer damla 30 dakika boyunca damlatılır. 30 dakika sonrasında hasta biyomikroskoba oturtulur. Ön kamarada riboflavin floresansı görüldükten sonra hasta tekrar ameliyathaneye alınır. 370 nm UV kornea yüzeyinden 4-5cm uzaklıkta yaklaşık 7 mm lik bir alanda 30 dakika uygulanır. UV tatbiki sırasında her 5 dakikada bir 2’er damla Riboflavin damlatılır. İşlem sonrasında göze koruyucu kontakt lens takılır gerekli görülen olgularda sadece kapama da uygulanabilir.
INTACS
İntacs operasyonu keratokonus hastaları ve başarısız veya yanlış lazer cerrahisi sonrası oluşmuş kornea komplikasyonlarının tedavisi için yapılmaktadır. Kullanılan kornea halkaları sentetik maddeden yapılmış korneanın içine ve dış kenarına yakın yerleştirilen yuvarlak halkalardır. Bu operasyonda kullanılan İntacs cihazının özel cerrahi seti ile önce halkaların konulacağı kanallar oluşturulur. Daha sonra halkalar kornea içine yerleştirilirler. Halkalar yerleştirildiğinde 150 derecelik bir çember oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Halkalar korneanın çevresine baskı yapar ve bu bölgeyi düzleştirerek etki ederler.